Zwangerschap en geboorte, een unieke gebeurtenis. Wat kan homeopathische zwangerschapsbegeleiding daarin betekenen?
Overweeg je om zwanger te worden of heb je dit samen al besloten? Dan is het goed om even stil te staan bij je lichamelijke en emotionele conditie, je leefgewoonten en eventuele risicofactoren. Al vanaf het vroegste begin van je zwangerschap vinden er namelijk belangrijke ontwikkelingen plaats in het zich ontwikkelende embryo en in de baarmoeder. Een gezonde leefstijl met goede voeding (en denk ook aan foliumzuur) komt deze ontwikkelingen ten goede. Je emotionele conditie is ook belangrijk. Er is een relatie tussen psychische problemen (in het verleden) en het omgaan met zwanger worden, zwanger zijn en de periode erna. Ook kunnen relationele – of persoonlijke situaties invloed hebben op zwanger (willen) worden.
Het krijgen van kinderen lijkt vanzelfsprekend. Het past binnen de ontwikkeling van de mensheid, waarin voortplanting zo oud is als de mensheid zelf. De wens is vaak diep in de mens verankerd en op een gegeven ogenblik ontstaat de behoefte als “vanzelf”. Maar als de gewenste zwangerschap uitblijft gaan we ons na een bepaalde periode toch zorgen maken. Er kan sprake blijken te zijn van een verminderde vruchtbaarheid bij een van de partners.
Mogelijke oorzaken bij de vrouw kunnen zijn: Leeftijd, onregelmatige cyclus, langdurig pilgebruik, fysieke problemen van eileider of baarmoeder, leefstijl, soa’s, stress/emoties, familiaire belasting. En bij de man is te denken aan: afwijking van de zaadkwaliteit, problemen met de zaadlozing, ziekte (complicatie van bof/soa’s), leefstijl en ook weer stress/emoties. Let wel, als er werkelijk sprake is van 100% onvruchtbaarheid bij de vrouw en/of de man kan homeopathie helaas ook niets meer voor je betekenen.
In alle andere situaties kan homeopathie wel heel veel doen! In een consult zullen we alle mogelijke vruchtbaarheid belemmerende factoren “in kaart” brengen. Je ziektegeschiedenis, je biografie, welke geneesmiddelen je gebruikt hebt. Heb je een soa opgelopen, heb je de pil gebruikt en hoelang, hoe waren je menstruaties, enz. Vaak blijkt een hormonale verstoring de eicelrijping te belemmeren, of problemen te veroorzaken bij de eisprong of innesteling van het vruchtje of een vroege miskraam te veroorzaken. Door het voorschrijven van de juiste homeopathische middelen kan de hormoonhuishouding weer in balans komen.
Onvruchtbaarheid leent zich, vanwege de complexiteit, niet voor zelfmedicatie. Voel je daarom welkom in mijn praktijk voor deskundige begeleiding, een luisterend oor en een doelgerichte behandeling met homeopathie.
Onvruchtbaarheid (ofwel infertiliteit) en de klassiek homeopathische behandeling
Infertiliteit: Jaarlijks melden zich 20.000 stellen bij de huisarts wegens een onvervulde kinderwens als mogelijk gevolg van onvruchtbaarheid. Deze stellen gaan dan een fertiliteit traject in. Binnen een jaar is dan ongeveer de helft van de stellen zwanger. Echter is dit traject voor de vrouw enorm belastend. Niet alleen de emotionele aspecten moeten aan de kant gezet worden in de reguliere fertiliteitsprogramma’s, ook moet er een grote hoeveelheid hormonen geslikt worden.
Kan het ook anders? Ja dat kan. Er is in Australië een homeopaat die zich heeft toegelegd op fertiliteitsproblematiek. Zij heeft met homeopathisch behandelen een succespercentage van 85%.
Oorzaken van verminderde vruchtbaarheid
Verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid of infertiliteit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Bij 30% van de stellen ligt de oorzaak bij de man, bij 30% bij de vrouw en bij 30% bij de combinatie van beide partners. In de overige gevallen wordt geen oorzaak gevonden, er is dan sprake van onbegrepen onvruchtbaarheid.
Oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man
Onvruchtbaarheid bij de man wordt veroorzaakt door een verminderde kwaliteit van zijn zaadcellen. De zaadcellen, ofwel spermacellen, van een man worden continu met miljoenen tegelijk aangemaakt en bewaard in de zaadballen. Om een eicel te kunnen bevruchten, moeten de zaadcellen aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Er moeten genoeg zaadcellen aanwezig zijn.
- De zaadcellen moeten een normale vorm en structuur hebben.
- De zaadcellen moeten zich goed kunnen voortbewegen.
Wanneer de zaadcellen niet voldoen aan één of meer van deze eisen, wordt de vruchtbaarheid van de man al minder.
De kwaliteit van de zaadcellen kan verminderd zijn door genetische oorzaken bij de man. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het niet functioneren van de zaadballen of een afsluiting van de zaadleiders. Vaak wordt de kwaliteit van het zaad echter verminderd door schadelijke invloeden van buitenaf. Roken, alcohol, drugs en medicijnen kunnen schade aan de zaadcellen toebrengen. Ook een te hoge temperatuur veroorzaakt schade, bijvoorbeeld tijdens een periode van koorts. Langdurige deelname aan het verkeer, bijvoorbeeld door vrachtwagenchauffeurs, zorgt ook voor een te hoge temperatuur in de zaadballen waardoor de kwaliteit van het sperma omlaag kan gaan. Een andere beroepsgerelateerde oorzaak van slecht zaad is langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen en chemicaliën zoals zware metalen en verf. Tevens kunnen bepaalde ziekten en medische behandelingen slecht zijn voor de zaadcellen, zoals het hebben doorgemaakt van de bof en het hebben ondergaan van chemotherapie of bestraling.
Oorzaken van onvruchtbaarheid bij de vrouw
Mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw lopen verder uiteen dan bij de man. Bij een vrouw moet in de eierstok een goede eicel rijpen, die via de eileider naar de baarmoeder vervoerd moet kunnen worden. De baarmoeder moet toegankelijk zijn voor een zaadcel, voldoende opbouw van baarmoederslijmvlies hebben om een innesteling mogelijk te maken en er moet voldoende ruimte zijn voor een foetus om te groeien. Tevens moet de hormoonhuishouding van de vrouw in staat zijn om een zwangerschap in stand te houden. De oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw kan dus op verschillende niveaus liggen:
- Het ontbreken van eierstokken of baarmoeder, bijvoorbeeld bij aangeboren afwijkingen als Turner syndroom of androgeen ongevoeligheidssyndroom.
- Stoornissen in de menstruele cyclus waardoor er geen eisprong plaatsvindt, bijvoorbeeld bij polycysteus ovarium syndroom, een vervroegde overgang of bij ernstig onder- of overgewicht.
- Verklevingen in de eileiders, bijvoorbeeld na een doorgemaakte chlamydia-infectie.
- Verklevingen in de baarmoeder, bijvoorbeeld na een operatie of abortus.
- Afwijking aan de baarmoeder, bijvoorbeeld een vorm afwijking, endometriose of de aanwezigheid van vleesbomen.
- Moeilijk doordringbaar baarmoederhalsslijm waardoor de zaadcel de eicel niet kan bereiken.
Eén van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid bij de vrouw is een te hoge leeftijd. Een vrouw wordt geboren met een bepaalde hoeveelheid eicellen die gedurende het leven steeds kleiner wordt. Naarmate je ouder wordt, heb je steeds minder kans op een zwangerschap en steeds meer kans op complicaties zoals een miskraam of een aangeboren afwijking bij het kind.
Symptomen van onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid komt meestal pas aan het licht, wanneer je zwanger probeert te worden. Een verminderde kwaliteit van zaadcellen bij de man geeft in het dagelijks leven geen klachten. Vrouwen kunnen wel klachten hebben van de onderliggende oorzaak van de onvruchtbaarheid. Zo kunnen zij afwijkende menstruatiepatronen ervaren bij afwijkingen van de eisprong of hormoonhuishouding en geeft een onderliggende aandoening als endometriose pijnklachten.
Diagnose onvruchtbaarheid
Wanneer het na een jaar nog niet lukt om zwanger te worden, is het verstandig om eens naar je huisarts te gaan. De huisarts bespreekt eventuele nadelige leefstijlfactoren en kan een aantal onderzoekjes verrichten om de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen op te sporen. Dit wordt het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) genoemd. De vruchtbaarheidstest voor de man bestaat uit het onderzoeken van de kwaliteit van de zaadcellen. De vruchtbaarheidstest van de vrouw begint met het bijhouden van een zogenaamde basale temperatuurcurve. Hierbij meet je elke ochtend je lichaamstemperatuur op. Je ziet dan dat je temperatuur rondom je eisprong net wat hoger ligt dan anders. Tevens kan een echo van je baarmoeder en eierstokken worden gemaakt. Eventueel kan bloed- en of urineonderzoek worden verricht, hierbij wordt ook onder andere gekeken naar eventuele de aanwezigheid van eventuele SOA.
Als de huisarts geen oorzaak kan vinden, kun je worden doorverwezen naar een gynaecoloog die is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblematiek. Er kunnen nadere onderzoeken worden gedaan, zoals het maken van een foto van de baarmoeder en eileiders nadat er vloeistof in is gespoten (hysterosalpingogram), hormonaal onderzoek en een onderzoek naar de samenstelling en toegankelijkheid van het baarmoederhalsslijm.
Meer weten? Neem dan contact met me op. De contactgegevens vind je onderaan de site.
Wat houdt homeopathische zwangerschapsbegeleiding in?
Indien er sprake is van een zwangerschap en je wil dit zo optimaal mogelijk laten verlopen, kun je terecht bij klassieke homeopathie. In de eerste plaats wordt de zwangerschap in kaart gebracht, hoe is het verloop, zijn er klachten, hoe verliepen eerdere zwangerschappen en bevallingen. Zijn er geen klachten op dit moment, dan kan de vitaliteit worden verbeterd door homeopathische middelen en kunnen voeding- en leefstijladviezen worden gegeven.
Zijn er toch wat (zwangerschaps-)klachten? Homeopathie is dan een veilige methode om klachten tijdens de zwangerschap te verhelpen. Het ondersteunt de vrouw in deze periode en is veilig voor het ongeboren kind. De meeste vrouwen houden niet van reguliere medicatie tijdens de zwangerschap, homeopathie kent geen nadelige bijwerkingen, mits voorgeschreven door een gekwalificeerde homeopaat.
Naarmate de zwangerschap vordert en richting de uitgerekende datum gaat, worden er ook op homeopathische wijze voorbereidingen getroffen voor de komende bevalling. Dit houdt in dat er binnen de homeopathie middelen voorhanden zijn die de baarmoeder al kunnen voorbereiden op de komende inspanning. Vaak wordt gezien dat na het gebruik van deze middelen er een voorspoedige bevalling volgt.
Tevens worden er, indien gewenst, homeopathische middelen meegegeven voor zo optimaal mogelijk verloop van de bevalling. Deze middelen worden van te voren doorgenomen met de aanstaande moeder en eventueel ook de vader. De middelen kunnen o.a. worden ingezet indien de bevalling om welke reden dan ook stagneert. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het stilvallen van de weeën door fysieke uitputting of door emotionele reacties, zoals angst of schrik.
Tijdens en vlak na de bevalling wordt vaak een homeopathisch middel ingezet voor het behandelen van blauwe plekken. Wij zeggen dan altijd dat na een bevalling er eigenlijk een enorme kneuzing is van het weefsel. Met het gebruiken van dit homeopathisch middel zie je dan dat er een veel sneller herstel optreedt. Eigenlijk is elke vrouw hierbij gebaat, of je nu goed of slecht bevalt. Dit is slechts een simpel voorbeeld van wat homeopathie kan doen maar wel zo doeltreffend dat het zeker extra belicht mag worden.
Een homeopathische behandeling kan dus ook hier in veel gevallen iets voor je betekenen. Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel kun je er beter van worden. Hier volgen enkele voorbeelden:
Zwangerschap
• Misselijkheid
• Obstipatie
• Spataderen en/of aambeien
• Jeuk
• Blaasontsteking
• Vaginale infecties
• Bekkenklachten
• Carpaal tunnelsyndroom
• Liggingsafwijking baby
• Emoties (angst t.a.v. baring, kindje e.d. stemmingswisselingen, depressief)
• (Herhaalde) miskramen
Bevalling
• Dreigende vroeggeboorte
• Overtijd
• Niet vorderende ontsluiting
• Langdurige gebroken vliezen
• Niet vorderende uitdrijving
• Achterblijvende placenta
• Pijnstilling
• Angst (t.a.v. baring, kindje e.d.)
Kraambed
• Wondbehandeling
• Naweeën
• Plasproblemen
• Nabloedingen
• Baarmoederontsteking
• Postnatale depressie
• Aambeiën / obstipatie
• Verwerken verlies van de baby
Baby
• Geboortetrauma (bv. hoofdpijn)
• Navelontsteking
• Oogontsteking
• Darmkrampjes
• Spruw
• Obstipatie
• Geelzucht
• “Huilbaby’s”
• Scheef / plat hoofdje
Borstvoeding
• Stuwing
• Borstontsteking
• Tepelkloven
• Teveel/ te weinig melk
• Candida (spruw) aan tepels
• Toeschietproblemen
• Weigering borst
• Stoppen voeding