Uit: De Gelderlander dinsdag 27 mei 2014

NIJMEGEN – Nederland wordt dit jaar geteisterd door een ongekende golf van hooikoorts. Allergologen komen handen tekort.

Het aantal patiënten met hooikoortsklachten is niet alleen ongekend groot, ook de aard van de klachten is extreem. Dat zegt internist-allergoloog Ad Jansen van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen.

“De omvang en de ernst van deze hooikoortsgolf is ongekend. De toestroom van patiënten met acute verschijnselen – kortademigheid, dichtzittende ogen, maar ook oververmoeidheid – neemt veel tijd in beslag. De ergste gevallen dienen we zware prednisoninjecties toe.”

Oorzaak is de zachte winter, waardoor het pollenseizoen nu al 6 maanden vrijwel onafgebroken voortduurt. Het begon al in december. Bioloog Maurice Martens van de website Pollennieuws spreekt van een aanzwellende stroom van hooikoortsmeldingen: “Nog voor de kerst stonden de hazelaar en de els in bloei, gevolgd door de berk in het vroege voorjaar. Tijdens de periode van mooi weer in april kregen we duizenden meldingen per dag. Ongekend voor die tijd van het jaar.”

Nu het gras in bloei staat, is het ‘hoogseizoen’ voor de meeste van de 2,5 miljoen hooikoortspatiënten losgebarsten. Tien procent van hen is ook gevoelig voor andere pollen. Deze patiënten raken door de aanhoudende overlast oververmoeid, bevestigt Ad Jansen.

De volgende uitleg is geschreven door Muriël Wagenmans, klassiek homeopaat bij Resonans Klassieke Homeopathie en gespecialiseerd in hooikoortsklachten.

Wat zijn de verschijnselen, herkent u ze? Te denken is aan:

 • Jeuk van neus, ogen, gehemelte, oren.
 • Tranen, loopneus.
 • Irritatie van slijmvliezen door snuiten, wrijven , niezen.
 • Niezen; door irritatie moet iemand veel niezen, in niesbuien.
 • Oogwit, oogleden kunnen gaan ontsteken.
 • Verstopte neus door zwelling (als allergische reactie) van slijmvliezen.
 • Sommige mensen kunnen ook astmatische klachten hebben (wanneer er aanleg voor is) als gevolg van de hooikoorts, of hoofdpijn of hoest.
 • Sommige mensen kunnen geïrriteerd of licht depressief raken van hooikoortsklachten

Wat is de regulier medische behandeling?

Medicijnen

Dit zijn medicijnen om de allergische reactie te verminderen (m.b.v. antihistaminica) of om ontstekingen te behandelen (m.b.v. corticosteroïden waaronder prednison). Er kunnen bijwerkingen optreden zoals droge ogen of mond, constipatie, versuft raken, problemen met urinelozing, problemen met het gezichtsvermogen. Helaas is hooikoorts niet te genezen met reguliere medicatie, medicijnen worden alleen gebruikt om de klachten te onderdrukken. Daarnaast kan deze medicatie van invloed zijn op nog andere medicatie die gebruikt wordt.

Desensibilisatie

Hierbij wordt de gevoeligheid voor het allergeen (die bepaalde graspol of boompol) langzaam verminderd doordat het in je lichaam gespoten wordt. Men begint met een kleine hoeveelheid om je lichaam eraan te laten wennen, er treden in lichte mate klachten op. Naarmate de gevoeligheid afneemt worden de ingespoten doses groter. Het is duidelijk dat dit veel tijd kost, en er zal hiermee ook vroeg genoeg begonnen moeten worden.

Wat is de klassiek homeopathische behandeling?

Er wordt een individueel homeopathisch middel voorgeschreven op de specifieke klachten èn passend bij de individuele fysiologie. Dat is de acute fase. Daarin is het belangrijk regelmatig kort contact te hebben met de klassiek homeopaat om steeds goed op de ontwikkelingen in te spelen. Vervolgens komt de chronische fase, waarin er wellicht veel minder klachten zijn, maar waarbij wel tot een vervolgmiddel moet worden overgegaan om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem het jaar daarna niet meer zo snel overprikkeld raakt.

Er is een Nederlandstalig artikel gepubliceerd: “Homeopathie helpt tegen hooikoorts” op www.gezondheid.be

In het British Medical Jounal staat het oorspronkelijke onderzoek over allergische rhinitis.


Algemene informatie over hooikoorts:

Hooikoorts (seizoensgebonden allergische rhinitis) is een langdurige (langer dan 4 weken) of zich vaak herhalende aandoening met een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, veroorzaakt door allergie voor de pollen van bomen of grassen. Hoofdpijn, reukstoornissen en klachten van branderige of tranende en rode ogen kunnen hierbij ook voorkomen.

Als u last krijgt van een verstopte neus, loopneus, niezen of jeuk in de neus, of tranende en/of branderige rode ogen, dan is het mogelijk dat u allergisch bent voor iets in de lucht. Die klachten van de neus worden veroorzaakt doordat microscopisch kleine deeltjes in de lucht abnormaal prikkelend op het neusslijmvlies werken. Als uw klachten dan ook nog seizoensgebonden zijn, dat wil zeggen dat uw klachten beginnen ergens tussen januari en juni en uiterlijk in de herfst weer over zijn, dan kan het zijn dat u allergisch bent voor pollen, het stuifmeel van bloeiende bomen, grassen of onkruid. Een boompollen allergie kan na een zachte winter al in januari beginnen, want dan bloeit de els. Andere bomen bloeien in februari en maart. Grassen beginnen in mei en juni met bloeien. Zodra de bloei van die bomen of grassen waar u overgevoelig voor bent voorbij is, zijn ook uw klachten verdwenen. Als u deze klachten herkent, is het heel goed mogelijk dat u hooikoorts hebt. Bij kinderen jonger dan 5 jaar komt hooikoorts niet vaak voor. In sommige families komt hooikoorts veel voor. Dit heeft te maken met het feit dat de neiging om allergisch te reageren op allerlei omgevingsfactoren (allergenen) erfelijk bepaald is. 

Wat kan een klassiek homeopaat voor u doen?

Bij een klassiek homeopathische behandeling zal de homeopaat het immuunsysteem zodanig beïnvloeden, dat het organisme weer normaal gaat reageren. Dit kan op verschillende manieren. In de eerste plaats kan een patient over een zeer sterk weerstandsvermogen beschikken. De symptomen van de allergie en van de constitutie van de patient verwijzen naar hetzelfde homeopathische middel. In een dergelijk geval is de prognose zeer gunstig. Veel vaker komt het voor dat de symptomen van de allergie en de constitutie niet naar één en hetzelfde middel verwijzen. Dan moet de homeopaat op een andere manier behandelen. In een dergelijk geval zal de homeopaat de acuut optredende symptomen behandelen in het seizoen dat de klachten optreden en buiten het seizoen de patient constitutioneel behandelen. Meestal moet men rekenen op een behandeling van 1 tot 2 jaar om weer geheel klachtenvrij het voorjaar en de zomer door te kunnen. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel. 

Wat kunt u zelf doen?

In de periode dat ‘uw’ pollen actief zijn kunt u maatregelen nemen.                 

 • Logisch is: blijf uit de buurt van de pollen. ’s Middags is de concentratie het hoogst, dus plan uw bezigheden buiten de deur en het luchten van uw kamers zoveel mogelijk in de ochtend.
 • Ga niet in de tuin werken, picknicken of kamperen. In bossen blijven de pollen makkelijk hangen. Maak dus geen boswandelingen. Laat gras en graslandschap links liggen. Aan de kust en in de bergen is de concentratie het laagst, daar kunt u naar toe vluchten. 
 • In honing kunnen pollen zitten. Als u inderdaad klachten krijgt als u honing eet (zeldzaam), kunt u dat dus beter niet meer nemen.
 • Niet roken
 • Druppelen met zout water of eventueel stomen kan de klachten tijdelijk wat verminderen (een wetenschappelijk effect van deze behandeling is niet aangetoond). Plan uw vakantie in een pollenvrij seizoen of op een plek (aan de kust, in de bergen) waar weinig pollen voorkomen.
 • Laat niet te veel pollen binnen: houdt overdag uw ramen dicht (vooral bij droog zonnig, winderig weer), ook de autoraampjes.=

Homeopathie werkt: ook bij allergie

Ons lichaam zit prachtig in elkaar. Van nature heeft het een zelfherstellend vermogen; zo weert het ziekmakende invloeden, waardoor we gezond blijven. Bij klachten is dat zelfherstellend vermogen ontregeld en heeft het lichaam hulp nodig om weer in balans te komen. Ons afweersysteem beschermt normaal gesproken ons lichaam tegen stoffen van buiten. Bij een allergie laat het afweersysteem bij contact met bepaalde stoffen een andere werking zien dan normaal. Het systeem is dan zijn evenwicht kwijt en valt onterecht sommige lichaamsvreemde stoffen (‘allergenen’) aan, die meestal niet schadelijk zijn voor het lichaam. Zo’n overgevoeligheidsreactie kan men daarom beschouwen als ‘een foutje van de natuur’. Allergenen bevatten veelal eiwitten die een reactie van het immuunsysteem opwekken. Veel voorkomende allergenen zijn: huisstofmijt, pollen van bomen en grassen, huidschilfers van dieren, cosmetica en wasmiddelen, metalen als koper of nikkel, voedingsmiddelen en voedingsadditieven zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, maar ook medicijnen, zoals antibiotica. De meest bekende vorm van allergie is hooikoorts, een overgevoeligheid voor pollen (stuifmeel) van bomen en planten. Bij een allergische reactie binden de allergenen zich aan antistoffen of aan bepaalde lichaamscellen, waardoor er stoffen als histamine kunnen vrijkomen, die de allergische verschijnselen veroorzaken. De allergische reactie kan zich op verschillende plekken en manieren in het lichaam voordoen, afhankelijk van de plaats waar het allergeen contact maakt met het lichaam.

Wetenschappelijk onderzoek naar homeopathische geneesmiddelen bij hooikoorts

Met name op het gebied van hooikoorts is er de afgelopen jaren een aantal studies uitgevoerd met opmerkelijke resultaten. Er zijn in totaal tien studies gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften over de homeopathische behandeling van hooikoorts. Zeven ervan waren positief voor homeopathie. Meer informatie over deze onderzoeken staat op www.vereniginghomeopathie.nl onder ‘actueel’.

Een homeopathische behandeling kan het lichaam minder gevoelig maken voor een bepaald allergeen. Als het afweersysteem ontregeld is door een vaccinatie, kan een ontstoringskuur worden gedaan met homeopathische geneesmiddelen, gemaakt van het vaccin waarmee de persoon is ingeënt. Ook kan men klinisch werkende homeopathische geneesmiddelen geven, die zoveel mogelijk passen bij de allergieklachten. Ten slotte kan een homeopathisch behandelaar een constitutiemiddel zoeken, dat zowel bij de individuele allergiesymptomen als bij het verdere totale functioneren en het karakter van de patiënt past. Zelfmedicatie is bij een allergie niet aan te raden. Vanwege de vaak dieper liggende oorzaken kan men beter een afspraak maken voor een consult bij een deskundig en erkend homeopathisch behandelaar

“Ik voetbal weer lekker!”

Moeder Netty: “Met Stijn van 8 jaar gingen we naar de homeopaat, in ons geval naar Muriël. Stijn speelt graag buiten en is gek op voetballen. Daar zit het probleem: hij is allergisch voor gras. Zijn oogleden zwellen op en hij krijgt rode jeukende bultjes op zijn rug. Verder is hij ook allergisch voor katten. Wat verder opvalt is dat hij snel en veel zweet en het gauw warm heeft. Hij houdt erg van vlees eten. Muriël wilde niet alleen van alles over de allergie van Stijn te weten te komen, maar vroeg ook van alles over hoe Stijn verder in elkaar zit. Ze wilde een goed totaalbeeld van Stijn krijgen. Ze vertelde dat dit nodig is om het homeopathisch geneesmiddel te vinden dat het beste bij de klachten van Stijn past. Hij kreeg een homeopathisch middel voorgeschreven. Tijdens het tweede consult kon ik vertellen dat het heel goed gaat. En dat Stijn geen last meer heeft van de kat van oma en weer gewoon op het gras kan voetballen. Het zweten werd wel even erger, maar nu is het minder en het ruikt niet meer zo zuur.”