Bij kinderen komt constitutioneel eczeem (synoniem: atopische eczeem of dauwworm) veel voor. Het is een ontstekingsreactie van de huid.

Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland heeft er tijdens de kinderleeftijd kortere of langere tijd last van. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk!
De aanleg voor eczeem is al vóór de geboorte aanwezig. De ernst is niet alleen van de aanleg afhankelijk, ook voeding, allergenen en (te veel) huidverzorging spelen een rol.

Eczeem bij kinderen

Eczeem bij kinderen

Sven ontwikkelde als baby ezceem, hoe ga je daar mee om en kijk hoe homeopathie kan helpen.

Eczeem op handen

Eczeem op handen

Tatiana Kiourou uit Zoetermeer had last van eczeem op haar handen. Voor iemand die pianist is; extra vervelend.


Verschijnselen

Afhankelijk van de leeftijd zie je:

 • Bij baby’s: vooral roodheid en schilfering op de wangen, achter de oren en op het (behaarde) hoofd. Eczeem op het hoofd wordt bij baby’s vaak dauwworm genoemd.
 • In een iets latere fase gaat ook de huid in de knieholten, de elleboogplooien en de nek meedoen.
 • Peuterleeftijd: vooral eczeem in de knieholten en elleboogplooien en het gezicht en behaarde hoofd doet minder vaak mee.

Vervelende andere verschijnselen

Krabben op de jeukende plekken kan wondjes veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken met bacteriën. Hierdoor kunnen puistjes en nattende plekken ontstaan waar wondvocht uitkomt. De huid is ook extra gevoelig voor schimmelinfecties en virusinfecties.

De bekende waterwratjes (mollusca contagiosa), die door een virus worden veroorzaakt, komen vaker, uitgebreider en langduriger voor bij kinderen met eczeem dan bij andere kinderen.

Kinderen met eczeem hebben vaak een droge huid, kloofjes bij de oorlellen, rode wangen en juist een blekere huid rond de mond en neus.

Constitutioneel eczeem zit eigenlijk nooit in het luiergebied. Roodheid en schilfering op de billen en in de liezen (‘luiereczeem’) wordt meestal veroorzaakt door irritatie van de huid door urine en wrijving met de luier en kan ook voorkomen bij kinderen zonder aanleg voor constitutioneel eczeem.


Ontstaan

Hoe constitutioneel eczeem precies ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Er spelen verschillende factoren een rol. Aanleg voor eczeem is een factor. Eczeem komt veel vaker voor bij kinderen van ouders die bekend zijn met eczeem. Vooral als beide ouders constitutioneel eczeem hebben (gehad) is de kans dat hun kinderen ook eczeem krijgen erg groot, ongeveer 80%. Wanneer andere ‘constitutionele ziekten’ zoals astma in de familie voorkomen is de kans op eczeem bij het kind ook verhoogd.

Naast de erfelijke aanleg spelen andere factoren een rol die de ernst van het eczeem bepalen:

 • weerstandsdaling: door ziekte, vermoeidheid of stress kan eczeem verergeren.
 • inhalatieallergenen: langdurige blootstelling aan huisstofmijt, katten, honden, stuifmeel van grassen en bomen kunnen bij veel kinderen de klachten van eczeem verergeren.
 • voedingsallergenen: bij sommige kinderen kan het eten van bepaalde voedingsmiddelen tot verergering van het eczeem leiden. Bekend zijn koemelk, kippeneiwit, pinda, vis en noten. Slechts bij een deel van kinderen met eczeem speelt voeding ook inderdaad een rol. Meestal zijn er dan ook andere klachten die wijzen op een voedingsmiddelen allergie zoals roodheid rond de mond na het eten van het bepaalde voedingsmiddel, een dik gevoel in de mond en diarree. Vaak weigert een jong kind met een voedingsmiddelallergie ‘instinctief’ het voedingsmiddel waarvoor het allergisch is.
 • droge huid: een droge huid is veel gevoeliger voor het ontwikkelen van eczeem. Vooral in de winter kan de huid uitdrogen (droge lucht in huis door centrale verwarming!)

Eczeem- Wat kun je zelf?

Via de apotheek of internet zijn allerlei zalven te koop, variërend van zalf tegen droge huid tot corticosteroïdenzalf tot andere zalven die de ontstekingsreacties onderdrukken.

Klassiek homeopathisch bekeken is onderdrukken nooit wenselijk. Huidklachten zijn een uitingsvorm van het lichaam om balans te bewaren. Onderdrukken zorgt er alleen maar voor dat de balans nog verder verstoord wordt, en er nieuwe (zwaardere) klachten voor in de plaats komen. Daarom lijkt het zo dat kinderen er ‘overheen groeien’ nadat het eczeem is onderdrukt.

Tips voor kinderen met een aanleg voor eczeem:

 • kinderen min. 6 maanden borstvoeding geven.
 • zo min mogelijk met zeep wassen, dat droogt de huid uit. Na het wassen invetten met crème
 • tegen droge huid
 • geen irriterende kleding
 • het huis zoveel mogelijk stofvrij maken en houden
 • oppassen met teveel zonlicht

Wat kan homeopathie?

In een consult ga ik de mogelijke oorzaken na en zal evt. adviezen geven over voeding en levenswijze. Daarnaast zullen alle bijzonderheden over het eczeem en over alle mogelijke andere (lichamelijke en emotionele) klachten van je kind op een rijtje gezet worden, en er een passend middel bij gezocht worden. Daarmee zal de balans weer vanuit het lichaam zelf hersteld worden, zonder dat er onderdrukkend gewerkt wordt, of vervelende bijwerkingen ontstaan.
> Lees meer over de methode

Wil je je balans weer herstellen?

Maak een afspraak

naar contact